Reguli stricte la pelerinajul Sfintei Parascheva/ Ce a discutat primarul Mihai Chirica cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Reguli stricte la pelerinajul Sfintei Parascheva/ Ce a discutat primarul Mihai Chirica cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
Zeci de mii de credincioși se adună anual, 14 octombrie, pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași pentru a participa la Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Publicat: 19/09/2020, 16:04

Primarul Mihai Chirica a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţe de presă că a discutat cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care s-au angajat foarte clar să organizeze Hramul Sfintei Parascheva pe 14 octombrie cu respectarea strictă a normelor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Edilul a precizat că anul acesta Sărbătorile Iaşiului se vor desfăşura fără concerte şi fără Festivalul Vinului.

Edilul a explicat că şi în ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşiului sunt cele două componente majore, o parte religioasă, organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi o altă parte nereligioasă, laică, pe care o organizează Primăria municipiului Iaşi.

„Am avut o discuţie preliminară cu Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi cu şeful Inspectoratului de Jandarmi din Iaşi, Mircea Tulică, referitor la Sărbătorile Iaşiului. Am vrut să ştim în ce manieră se vor mai putea desfăşura aceste sărbători emblematice pentru noi şi acţiunile pe care le putem duce la bun sfârşit”, a spus Mihai Chirica, citat de Agerpres.

Mihai Chirica: Nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori

Potrivit acestuia, la ediţia din acest an, care urmează să se deruleze în cursul lunii octombrie, din cauza restricţiilor impuse pe perioada pandemiei de COVID-19 nu vor mai fi organizate concerte şi nici Festivalul Vinului.

„Un lucru este cert, nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori. Ştim cu toţii că înainte participau cu zecile de mii. De aceea renunţăm la concert. De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice. Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pelerinii, obligați să respecte măsurile de distanțare, punctele de vânzare a obiectelor de cult, desființate

El a mai spus că pentru activitatea religioasă, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a angajat foarte clar să organizeze Hramul Sfintei Parascheva pe 14 octombrie cu respectarea foarte clară a normelor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

„Asta înseamnă măsuri suplimentare de distanţare, imposibilitatea de a mai intra pelerinii în contact între ei, desfiinţarea punctelor de vânzare a obiectelor de cult. Vor primi privilegiul de a se apropia de racla Sfintei doar cei care înţeleg să respecte aceste norme. Femeile care au copii în braţe, bătrânii, persoanele cu handicap vor avea un culoar separat spre racla Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus primarul Mihai Chirica.

Conform acestuia, o decizie finală privind organizarea şi desfăşurarea Sărbătorilor Iaşiului va fi luată în zilele următoare.

Anual, zeci de mii de pelerini participă la procesiunea religioasă a Hramului Sfintei Parascheva

Anul trecut, peste 100.000 de credincioși din întreaga țară s-au rugat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Rândul de pelerini depășește în mod curent câțiva kilometri.

La Liturghia de la Mitropolia Iași, desfășurată pe o scenă amplasată în curtea Catedralei Mitropolitane, au asistat peste 20.000 de credincioși, soboul de preoți care slujește fiind impresionant: 19 ierarhi, 13 preoți și 9 diaconi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×